We zijn begonnen! De start van NOO Rotterdam

21 mrt, 2024 | Rotterdam

Afgelopen  zaterdag 9 maart vond de kick-off van Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak in Rotterdam plaats. Zo’n veertig enthousiaste en solidaire Rotterdammers kwamen af op deze eerste bijeenkomst. Hoe gaan we nu verder?

Ishmail Kamara leefde zelf zo’n tien jaar zonder papieren in Rotterdam. Gevlucht voor de oorlog in Sierra Leone, maar in Nederland lukte het hem maar niet geldige verblijfspapieren te krijgen. In die tijd voetbalde hij veel. Vrienden namen hem mee naar een club waar hij welkom was, ook al had hij geen papieren.

Ishmail vertelt over ongedocumenteerd leven in Rotterdam.
Ishmail vertelt over ongedocumenteerd leven in Rotterdam.

Ishmail heeft nu zijn verblijfspapieren, maar blijft ambassadeur omdat hij weet hoe lastig het leven kan zijn in een systeem waar je altijd moet zeggen wie je bent en wat je bsn-nummer is. Niet alleen om werk te vinden, ook voor minder basale dingen in het leven zoals bij een voetbalclub zitten. Juist iets dat belangrijk is als je veel stress hebt. De zaal luisterde aandachtig naar zijn verhaal.

Het geeft een beeld bij het verhaal van de ongedocumenteerde Rotterdammer. Ishmail zelf vluchtte voor een oorlog, maar mensen zonder documenten zijn niet altijd gevlucht. Soms kwamen ze hier op een veilige manier, omdat ze trouwden met een Nederlander of omdat ze hier werkten. Je status is dan afhankelijk van die partner waarvoor je kwam of het werk dat je deed. Je kunt je status verliezen als een relatie over is bijvoorbeeld. Tijdens de kick-off vertellen we dat we bij NOO voor beide gevallen onderdak kunnen zoeken. Het is te simpel om te denken dat deze mensen terug kunnen naar het land van herkomst, ook als ze niet voor een oorlog vluchtten. Mensen die hierheen kwamen gaven vaak alles op om hier te zijn en kunnen daardoor niet zomaar terug.

Ontdek hier wat onze standpunten zijn>

Hoe NOO werkt

Tijdens de kick-off werd het publiek meegenomen in dit soort achtergronden en tegelijkertijd werd het praktische netwerk uitgelegd. In het kort komt het erop neer dat je in verschillende rollen solidair kunt zijn met mensen zonder papieren. Naast tijdelijk onderdak geven kun je ook contactpersoon worden of iemand sponsoren. Ook is het mogelijk onderdeel te worden van NOO als solidaire burger zonder meteen een concrete rol in te vullen. Dan ontvang je onze updates, je kunt oproepen in je netwerk delen en eventueel later een rol vervullen als we op zoek zijn naar iets dat bij je past.

Word solidair, laat weten dat je onze updates wilt ontvangen>

Geef tijdelijk onderdak

NOO zoekt het hardst naar tijdelijk onderdak. Er zijn veel mensen die iets bijdragen, maar iemand tijdelijk onderdak geven is begrijpelijkerwijs een grote stap. Onderdak geven aan iemand is altijd tijdelijk, we spreken van tevoren een termijn af en je helpt iemand enorm om een volgende stap te maken.

Lees hier meer over tijdelijk opvang geven>

Nel over haar ervaring als opvanggever.

Nel heeft er ervaring mee en deelt ze tijdens de kick-off aan het publiek. Iemands problemen kun je niet oplossen, maar je geeft iemand wel tijd om te werken aan een volgende stap. En met die volgende stap wordt iemand begeleid. “Het opent ons beperkte wereldje”, zegt Nel. “De meeste ontmoetingen waren erg verrijkend en ze leidden soms naar langdurige vriendschappen.”

Contactpersonen en sponsors

Meld je je aan als contactpersoon? Dan ben je gedurende de periode dat we iemand tijdelijk opvangen de spil tussen NOO, de opvanggever en de logee. Je ondersteunt de logee wanneer dit nodig is: bijvoorbeeld omdat de logee iets wil leren, maar geen officieel onderwijs kan volgen. Je kunt dan kijken wat er wel mogelijk is. Daarnaast kun je als contactpersoon de opvanggever ondersteunen bij vragen.

Iedereen voor wie we opvang regelen, krijgt leefgeld. We streven naar 50 euro in de week. Zo kan iemand wekelijks eigen boodschappen doen en behoud daardoor een stuk keuzevrijheid. Zodra we voor iemand opvang vinden starten we een campagne om dit geld in te zamelen. Die zullen we delen in de mailupdates. Als je zelf niet bij kunt dragen, kun je helpen met het delen van deze campagnes.

Voor wie zoeken we nu onderdak?

Katja van Stichting ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Standpunt) lichtte toe voor wie we op zoek gaan naar onderdak. ROS heeft zelf 25 plekken voor vrouwen. Op korte termijn zoeken we een aantal tijdelijke opvangplekken voor vrouwen die het traject bij ROS beëindigen maar nog iets meer tijd nodig hebben voor hun volgende stap. Zo is er een Nederlands sprekende vrouw uit Afrika die werkt aan terugkeer naar land van herkomst. Ook zijn er mensen die niet in de opvang terecht kunnen bij ROS maar wel echt een plek nodig hebben. Zo is er een Indonesische vrouw die ergens woont waar ze uitgebuit wordt. Zij en haar dochter hebben tijdelijk onderdak nodig om op adem te komen en zo te werken aan een oplossing. Via de link hieronder lees je de verhalen van mensen voor wie we nu onderdak zoeken via NOO.

https://noo.nl/2024/04/08/gezocht-tijdelijk-onderdak-in-rotterdam-of-daarbuiten

Hoe kun je je aanmelden als opvanggever?

Het is heel fijn als we meerdere solidaire burgers leren kennen die iemand onderdak willen bieden want dan kunnen we je benaderen als we een casus hebben. We weten nu nog niet voor wie we over een paar weken onderdak gaan zoeken. Wanneer je geïnteresseerd bent spreken we af voor een intake en nemen we door wat tijdelijk onderdak bieden inhoudt en geven we je de informatie die nodig is. Ook kun je aangeven wat je niet wilt en voor hoe lang de opvang kan zijn. Eerst even bellen kan ook altijd. Stuur een mail naar info@noo.nl dan nemen we contact met je op. Of bel naar 010-747 0156 (ma tm do).

Tot slot: laat ons weten dat je solidair bent

Met de kick-off is een mooie start gemaakt! We merken dat de solidariteit groot is. Het is belangrijk om te weten dat je je bij ons aan kunt sluiten zonder dat je iemand onderdak geeft, contactpersoon wordt of sponsort. Wat betekent het wel?

  • Je meld je aan door een mail te sturen naar info@noo.nl
  • Je geeft daarmee toestemming dat we je de mailupdates sturen
  • Je wordt uitgenodigd voor netwerkbijeenkomsten die we een paar keer per jaar gaan organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we kijken welke solidaire acties we op kunnen zetten en we delen met elkaar
  • Je kunt onze oproepen delen die je in de mailupdates ziet
  • In de toekomst kun je altijd zelf nog een rol vervullen binnen NOO
Chuchu die voorheen bij ROS woonde, maakte Ethiopische koffie tijdens de kick-off.
Chuchu die voorheen bij ROS woonde, maakte Ethiopische koffie tijdens de kick-off.