Hoe werkt het netwerk?

Opvang geven doe je niet alleen. Wij geloven dat we door het bundelen van krachten iemand kunnen opvang. Mensen die ongedocumenteerd leven zijn afhankelijk van andere mensen en dat laten we niet rusten op de schouders van een opvanglocatie. Iemand biedt een bed, een ander biedt zijn tijd en zal als buddy fungeren. Daarnaast zijn wij als coördinator betrokken en schakelen we met een organisatie die ongedocumenteerden helpt.

Als opvanglocatie bepaal je zelf hoeveel tijd je wilt besteden aan sociale contacten of hulp aan de persoon die opgevangen wordt. Je maakt afspraken over wanneer je samen zou willen eten en waar je met elkaar rekening houdt.

Een buddy is via ons of via een aangesloten organisatie de schakel in het netwerk. Het is een vrijwilliger die het leuk vindt zijn netwerk in te zetten om iemand te helpen of iemand die het leuk vindt een buddy voor iemand te zijn die contact nodig heeft of hulp bij het vinden van dagbesteding. De vrijwilliger leert via ons wat de basisrechten zijn zodat ze de gastlocaties kunnen ondersteunen op het moment dat iemand bijvoorbeeld medische zorg nodig heeft.

Iemand zonder geldige verblijfspapieren heeft een netwerk nodig. Als we zoveel mogelijk lokale netwerken opzetten waar solidaire burgers aan meedoen, zullen we steeds meer hulp kunnen bieden.

Binnen een netwerk zetten we intervisies voor buddy’s op.