Achtergrond
In Nederland leven naar schatting tussen de 23.000 en 58.000 mensen zonder geldige verblijfsvergunning. We noemen ze vaak ongedocumenteerd. Maar wat betekent dit eigenlijk?
Een groot deel van deze groep overleeft in hun eigen netwerk: ze werken in de informele economie en huren voor veel geld een woonruimte. Anderen hebben vrienden of familie waar ze verblijven en waardoor ze onderhouden worden. Een klein deel kan terecht in tijdelijke opvanglocaties van de gemeente of het Rijk.
Nog een deel is overgeleverd aan de straat. Want wie ongedocumenteerd leeft, kan niet altijd gebruik maken van de opvang. In gemeentes waar voorzieningen zijn, wordt niet iedereen toegelaten. Dat komt omdat er strenge toelatingscriteria zijn. Veel mensen voldoen niet aan de voorwaarden van de opvang. Deze mensen zijn hier en hebben onze hulp nodig, of het nu gaat om een dak boven hun hoofd, voedsel, een leven opbouwen hier of toch ergens anders. Zonder dak boven je hoofd is de volgende stap zetten heel erg complex.
Wie ongedocumenteerd leeft, heeft een netwerk nodig. Basisrechten zoals het recht op noodzakelijke medische hulp en juridische bijstand is wel geregeld in Nederland. Maar zonder sociaal vangnet ben je voor de rest overgeleverd aan de helpende hand uit de samenleving. Ben jij solidair met mensen zonder papieren?