Gezocht: 5x tijdelijk onderdak in Rotterdam of daarbuiten

6 jun, 2024 | Onderdak geven, Rotterdam

Mag ik bij je logeren? Het is een grote vraag van iemand die je nu nog niet kent. Maar het is voor drie maanden en je helpt iemand aan tijd om een volgende stap te kunnen maken. We delen in hieronder oproepen voor mensen die binnenkort op straat staan als we geen logeerplek vinden. Wil iemand helpen? Ontdek voor wie we een kamer zoeken en we horen graag van je.

1. José zoekt nieuwe plek tot oktober

José is als mensenrechtenactivist gevlucht uit Congo-Brazzaville. Omdat ze een Dublinclaim heeft, mag ze niet verblijven in de gemeentelijke opvang. In oktober kan ze asiel gaan aanvragen dus ze is er bijna. José is een jonge sociale vrouw. Ze spreekt Frans en kan zich goed verstaanbaar maken met google translate. Overdag doet ze vrijwilligerswerk of gaat ze naar Nederlandse les. Daarom is een plek in Rotterdam fijn, maar daarbuiten mag ook. Ze kan nog maar een week blijven bij haar huidige logeerplek.

Lees hier meer over een Dublinclaim en waarom we voor mensen die er mee zitten soms onderdak zoeken.

Iemand die Europa binnenkomt om asiel aan te vragen, moet dit doen in het land van aankomst. Wie in Nederland asiel aanvraagt, maar al geregistreerd staat in bijvoorbeeld Italië, wordt ‘geclaimd’ door Italië. De praktijk is anders. Vluchtelingen hebben familie hier of andere redenen om niet terug te willen naar het land van aankomst. Soms zijn mensen slachtoffer van mensenhandel in het Dublinland en durven ze niet terug. De claim vervalt na een bepaalde periode, maar mensen die onder de regeling vallen zijn aan de straat aangewezen. Plekken die opvang bieden met overheidsgeld mogen namelijk geen opvang geven aan mensen met een Dublinclaim. Denk je eraan iemand tijdelijk onderdak te geven? Dat kan al vanaf een paar maanden. Als de claim langer loopt kunnen we er ook voor kiezen met meerder mensen opvang te geven.

2. Mevrouw A. zoekt plek om voorbereiding op terugkeer af te ronden

Mw. A. is een jonge vrouw uit een West-Afrikaans land. Omdat er geen zicht meer was op legaal verblijf, wil ze terug naar haar land. Daarvoor deed ze mee aan een terugkeertraject bij ROS. Nu wil nog een aantal maanden gebruiken om haar businessplan af te ronden. In land van herkomst wil ze graag imker worden. A. spreekt Nederlands. Ze wil terugkeren, maar wel goed voorbereid. Het land waar ze vandaan komt heeft een moeizame economie en het is lastig om een bestaan als vrouw alleen op te bouwen. Helaas kon ze niet meer in de opvang blijven vanwege de regels van de gemeente. VluchtelingenWerk blijft haar begeleiden, maar omdat ze geen slaapplek heeft kan ze nu niet werken aan haar businessplan. Ze zwerft van plek naar plek. Dat geeft veel stress. En dreigt haar voorbereiding voor niks te zijn geweest. Wie helpt haar voor een paar maanden aan een kamer zodat de investering niet voor niets is geweest en A. veilig en goed voorbereid terug kan keren?

3. Moeder en baby wachten op verblijfsvergunning

D. is een vrouw uit een Afrikaans land. Haar baby heeft de Nederlandse nationaliteit en daarmee kan D. een verblijfsvergunning krijgen. Maar er moeten een aantal administratieve zaken geregeld worden en ze hebben op dit moment geen vaste verblijfsplek. Zodra de vergunning er is kan D. gaan werken en voor zichzelf en haar kind zorgen waar ze zo naar uitkijkt.

4. Meneer L. zoekt tijdelijke plek

Meneer L. kwam in zijn jonge jaren naar Nederland. Gevlucht voor oorlog in zijn land in Noord-Afrika. Ondanks dat hij gevaar liep bij terugkeer, kreeg hij geen verblijfsvergunning. Hij bouwde hier een leven op in Rotterdam. Jarenlang redde hij zichzelf met zwartwerk en onderhuur van een kamer. Hij woonde de afgelopen tijd bij iemand waar hij met uitbuiting te maken kreeg. Het is onveilig voor hem geworden daar te blijven. Tegelijkertijd wordt hij begeleid om alsnog na heel veel jaar een verblijfsvergunning te krijgen. Dat gaat nog een tijd duren, maar er is perspectief. L. is een hele sociale, lieve en Nederlands sprekende man. Overdag gaat hij vaak werken. Wie kan hem aan tijdelijke kamer helpen? Het mag ook net buiten Rotterdam zijn, als het maar met tram of metro te bereiken is, L. heeft namelijk werk in Rotterdam.

5. Tijdelijke noodsituatie voor moeder met volwassen dochter uit Indonesië

Voor N., een Indonesische vrouw en haar volwassen dochter K. zoeken we een tijdelijke plek. N. verblijft momenteel in een huis waar ze ook werkt. Het is een situatie die gaandeweg steeds meer op uitbuiting is gaan lijken. Ze houdt het niet meer vol. Ook K. is op korte termijn op zoek naar een verblijfplaats. Om even op adem te komen zoeken we opvang zodat ze in hun eigen netwerk kunnen gaan zoeken naar een meer duurzame verblijfplaats. Dit mag ook in de omgeving van Rotterdam zijn.

Interesse in tijdelijk onderdak bieden?
Heb je voor drie maanden ruimte beschikbaar voor een van deze mensen? Laat het ons weten. De ruimte die je beschikbaar hebt kan een extra kamer in je huis zijn of een aparte ruimte bij je huis zoals een verdieping of een tuinhuis dat bewoonbaar is. Een kamer is dus al goed, als iemand maar gebruik mag maken van de keuken en badkamer.
Heb je een ruimte buiten Rotterdam? Ook dan horen we het graag. Voor niet iedereen is het noodzakelijk in Rotterdam te blijven.
Op deze pagina lees je meer over onderdak geven. Hier kun je via het formulier laten weten dat je geinteresseerd bent. We plannen dan een intake in. Liever eerst even bellen? Dat kan ook: 010-747 0156 (ma tm do).