Gezocht: 5x tijdelijk onderdak in Rotterdam of daarbuiten

Gepubliceerd door Redactie NOO op

Op dit moment zoeken we onderdak voor verschillende vrouwen die heel binnenkort op straat staan. We vertellen hier hun verhaal. Wil jij iemand tijdelijk een kamer aanbieden? Of heb je tips voor ons?

1. Tijdelijk onderdak voor goede terugkeer naar land van herkomst

A. is een jonge vrouw uit een Afrikaans land woonde de afgelopen twee jaar in de LVV (gemeente-opvang), waar ze al snel aangaf te willen toewerken naar terugkeer. Het is belangrijk dat ze dit op een goede manier kan doen. Voor haar is belangrijk dat ze dat kan doen op een veilige manier, met een gedegen businessplan, liefst een diploma en een paspoort. Inmiddels zijn enkele hobbels genomen, anderen nog niet. Vluchtelingenwerk blijft deze vrouw begeleiden en erkent dat het een moeilijk land is om als vrouw alleen naar terug te keren: er is veel geweld en instabiliteit, een conservatief Islamitische cultuur en een moeizame economie. We zoeken onderdak zodat ze haar laatste voorbereidingen kan doen voor haar terugkeer. Zo wil ze een imkercursus volgen. A. is sociaal persoon en spreekt Nederlands. Wie helpt haar aan een plek? Dan kan ze haar diepste wens in vervulling laten komen: een veilige toekomst starten in haar eigen land, op haar eigen tempo.

2. Tijdelijke noodsituatie voor moeder met volwassen dochter uit Indonesië

Voor N., een Indonesische vrouw en haar volwassen dochter K. zoeken we een plekje voor 6 tot 12 maanden. N. verblijft momenteel in een huis waar ze ook werkt. Het is een situatie die gaandeweg steeds meer op uitbuiting is gaan lijken. Ze houdt het niet meer vol. Ook K. is op korte termijn op zoek naar een verblijfplaats. Om even op adem te komen zoeken we opvang zodat ze in hun eigen netwerk kunnen gaan zoeken naar een meer duurzame verblijfplaats.

3. Moeder en baby wachten op verblijfsvergunning

D. is een vrouw uit een Afrikaans land. Haar baby heeft de Nederlandse nationaliteit en daarmee kan D. een verblijfsvergunning krijgen. Maar er moeten een aantal administratieve zaken geregeld worden waardoor dit nog even duurt. Tot deze tijd zoeken ze een plek om te verblijven. Dit zal niet langer dan een jaar meer duren, waarschijnlijk korter. D. vindt het lastig dat ze niet mag werken om zo voor haarzelf en haar kind te kunnen zorgen.

4. Lesbische Oegandese vrouw zoekt veilige plek

Vorige week kwam er een vrouw uit Oeganda op het spreekuur bij ROS. Ze zoekt asiel omdat ze lesbisch is en daarvoor wordt vervolgd in Oeganda. Daarvoor heb je in Nederland uitzicht op asiel. Vanwege een Dublinclaim mag ze hier nog geen asiel aanvragen. Vanwege omstandigheden snappen we dat ze niet wil terugkeren naar het Dublinland. Hoe mooi zou het zijn als ze op een veilige plek tot rust kan komen en hier asiel aan mag vragen?

Lees hier meer over een Dublinclaim en waarom we voor mensen die er mee zitten soms onderdak zoeken.

Iemand die Europa binnenkomt om asiel aan te vragen, moet dit doen in het land van aankomst. Wie in Nederland asiel aanvraagt, maar al geregistreerd staat in bijvoorbeeld Italië, wordt ‘geclaimd’ door Italië. De praktijk is anders. Vluchtelingen hebben familie hier of andere redenen om niet terug te willen naar het land van aankomst. Soms zijn mensen slachtoffer van mensenhandel in het Dublinland en durven ze niet terug. De claim vervalt na een bepaalde periode, maar mensen die onder de regeling vallen zijn aan de straat aangewezen. Plekken die opvang bieden met overheidsgeld mogen namelijk geen opvang geven aan mensen met een Dublinclaim. Denk je eraan iemand tijdelijk onderdak te geven? Dat kan al vanaf een paar maanden. Als de claim langer loopt kunnen we er ook voor kiezen met meerder mensen opvang te geven.

5. Eritrees gezin op straat

Een Eritrees gezin met drie jonge kinderen staat sinds 24 maart op straat. Ze hebben een Dublinclaim van Spanje maar willen niet terug omdat ze er een half jaar zaten zonder medische zorg en de kinderen konden niet naar school. Over ongeveer een half jaar kunnen ze in Nederland asiel aanvragen.
Toen ze op straat werden aangetroffen, werden ze opgevangen door mensen waar ze een week kunnen blijven. Maar dan? Wie heeft er een paar maanden plek voor een gezin of heeft een tip? Kinderen mogen nooit op straat zijn, maar vanwege de Dublinclaim zijn ze aangewezen op een gezinslocatie van COA. Hier worden ze verplicht teruggestuurd naar Spanje.

Voor de laatste twee oproepen geldt: opvang buiten Rotterdam kan ook, dus als je tips hebt laat het weten!

Interesse in tijdelijk onderdak bieden?

Heb je tijdelijk ruimte beschikbaar voor een van deze vrouwen of voor het gezin? Laat het ons weten. De ruimte die je beschikbaar hebt kan een extra kamer in je huis zijn of een aparte ruimte bij je huis zoals een verdieping of een tuinhuis dat bewoonbaar is. Een kamer is dus als goed, als iemand maar gebruik mag maken van de keuken en badkamer.

Je kunt je ook aanmelden als je niet de volledige periode onderdak kunt geven. Het is fijn als het minimaal drie maanden kan. Heb je een ruimte buiten Rotterdam? Ook dan horen we het graag. Voor niet iedereen is het noodzakelijk in Rotterdam te blijven.

Stuur een mailtje naar Joset van NOO via info@noo.nl. Wanneer je geïnteresseerd bent spreken we af voor een intake en nemen we door wat tijdelijk onderdak bieden inhoudt. We geven alle informatie die nodig is. Ook kun je aangeven wat je niet wil en voor hoe lang de opvang kan zijn. Eerst even bellen kan ook altijd: 010-747 0156 (ma tm do).