Terugblik meet-up NOO & de Pauluskerk

7 jun, 2024 | Meet-up, Rotterdam

Wat is solidair zijn met mensen zonder verblijfspapieren? Is het een open vorm van solidariteit waar je onderdak biedt aan iemand zonder er iets voor terug te verwachten? En wat kun je verwachten als je iemand tijdelijk een kamer geeft? Op 22 mei was er een meet-up van NOO in de Pauluskerk.

We organiseerden de avond in samenwerking met de Pauluskerk. Een bijzondere plek in de stad waar onder andere mensen die dakloos zijn kunnen verblijven. Daarnaast hebben ze opvangplekken voor ongedocumenteerde mannen. De Pauluskerk biedt plek, organiseert activiteiten én komt op voor de Rotterdammers zonder huis of verblijfsvergunning. NOO werkt samen met de Pauluskerk en de meet-up was een mooie gelegenheid ook om kennis te maken met deze bijzondere plek in Rotterdam.

We startten met een korte introductie over ons solidariteitsnetwerk NOO. Waarom hebben mensen zonder verblijfspapieren soms onderdak nodig bij iemand thuis? En hoe werkt dit? Waarom sta je er niet alleen voor?
Lees hier meer over hoe NOO werkt.

Bij binnenkomst konden alle bezoekers himbasha proeven van één van de koks van het nieuwe kookboek van ROS. Een boek vol verhalen en recepten van mensen zonder verblijfsvergunning. Er werden meteen veel exemplaren verkocht!

Ontdek hier hoe je een kookboek bestelt

Schrijver Chris Keulemans vertelde een indringend verhaal over de Senegalese Mohamed die hij in Polen ontmoette. Hij gaf hem tijdelijk onderdak in zijn huis en beschrijft heel mooi hoe dit voor Mohamed een tussenstation was waar hij zijn volgende stap kon voorbereiden. Het verhaal komt uit zijn nieuwe boek Verzet (aanrader!)

Michael zingt zijn eigen geschreven prachtige Migrantenvogellied.

Lala laat foto’s zien die Mona Van Den Berg maakte voor haar boek Oud en ongedocumenteerd. Hij vertelt over zijn eerdere slaapplek onder een brug. Maar ook over het moment met vrienden in de kroeg, waar hij zich even al gelijke voelt.

We eindigen met urgente oproepen voor onderdak. Mensen die nú van plek naar plek zwerven en daardoor niet de kans krijgen om te werken aan een duurzame oplossing. In ieder geval zijn veel mensen aan het denken gezet!

De volgende dag kregen we dit bericht van een van de bezoekers:

“Gisteren zat ik in de metro terug naar huis naast een meisje van begin 20. We raakte aan de praat. Was een mooi gesprek en toen we uitstapten bleek ze geen slaapplek te hebben. Ze was van plan op het strand in de buitenlucht te overnachten. Ik heb haar een bed aangeboden en vanochtend hebben we samen gegeten. Dankbaar is ze weer vertrokken.”

We vinden dit een hartverwarmend bericht en we hopen dat we meer solidaire acties in beweging hebben gebracht. Wil je onderdeel van de NOO-community worden om ook af en toe in actie te komen?Fotografie door Lotte Dale