“Een mens is niet(s) vreemd”

Gepubliceerd door Redactie NOO op

“Als kind van Joegoslavische ouders ben ik opgegroeid in Nederland. Het was verwarrend, vooral omdat het land waarin mijn ouders geboren waren op het moment van mijn geboorte niet meer dezelfde naam had. Terwijl mijn moeder vanaf de bank in Nederland keek naar de genocide in Srebrenica, werd ik geboren en werden duizenden mensen van het land wat niet meer dezelfde naam had ‘etnisch gezuiverd’.”

Robert zet zich als geneeskundestudent in voor de gezondheid van mensen zonder dak boven hun hoofd. Op dit moment schrijft hij een scriptie over de zorgvraag van mensen zonder onderdak. Daarmee verzamelt hij ervaringen en verhalen om de ongehoorde stem te emanciperen. Bovendien richtte Robert De Gezondheidszaak op waar hij een beweging voor bewegingen vormt voor recht op gezondheid voor iedereen. 

“Dit contrast in identiteiten en gevoelens van ergens bij horen heeft me in mijn jeugd gespleten, en hoewel ik het toen niet helemaal begreep, omarm en begrijp ik nu juist die deling. Ik zet me in voor de mensen die tussen wal en schip vallen omdat ze niet aan de ‘norm’ voldoen, of omdat ze geen geldige papieren hebben. Mensen die gedwongen hun thuis ontvluchten omdat anderen bepalen wat oorlog is en wat vrede.

Het blijft schokkend om te bedenken dat het Globale Noorden veertien procent van de huidige migratiestroom opneemt, terwijl Nederland het vierde rijkste land ter wereld is. Het fenomeen van het wegkijken voor dergelijk leed blijft hardnekkig.

Als kind intrigeerden de verhalen van mensen die als ‘vreemd’ werden bestempeld mij. Ik geloofde er maar weinig van. Langzaam begon ik te beseffen dat het eigenlijk vreemd was hoe er naar mensen werd gekeken. Nu loop ik dagelijks door de straten van Rotterdam om te luisteren naar de behoeften van mensen die geen onderdak hebben of hadden. Ik vraag me af hoe de wereld eruit zou zien als zij het voor het zeggen hadden. Ik houd het principe “nothing about us, without us” hoog, en daarmee bedoel ik niet alleen mezelf. Ik zet me in zodat de stem van gemarginaliseerde groepen de beweging van morgen wordt. Ik hoop hen een emanciperende stem te geven in onderwijs, kunst en onderzoek, met als ultiem doel te werken aan een zorgzame samenleving voor iedereen.”

Heb je interesse om tijdelijk iemand op te vangen? Lees hier meer over opvanggever worden. En als je geen onderdak kunt bieden, maar wel solidair bent, stuur ons een mail om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Hier komen regelmatig oproepjes voor andere hulpvragen voorbij.

Foto door Fouad Hallak.0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *