“Door niet alleen met mijn eigen sores bezig te zijn, wordt mijn leven verrijkt.”

Gepubliceerd door Redactie NOO op

Rutger Brenninkmeijer is vrijwilliger bij Villa Vrede in Utrecht. Villa Vrede biedt ongedocumenteerde mensen overdag een plek om te zijn en elkaar te ontmoeten. Ook organiseren ze verschillende activiteiten zodat mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. Rutger helpt mee als gastheer.

“Ik vind het fijn via vrijwilligerswerk in contact te komen met mensen die ik anders niet zou spreken. Een paar jaar geleden kwam ik toevallig met Villa Vrede in aanraking en ontdekte dat het bij me paste. Er komen daar veel jonge ongedocumenteerde mensen en daar voel ik me verbonden mee, ook al ben ik zelf tegen de zestig.

Ik denk dat het komt omdat ik in de jaren 80 jong was en het heel goed had. Er was geld genoeg en ik ging met vrienden op vakantie naar Italië. Een schril contrast met de jongeren die ik hier ontmoet. ‘Hoe kun je zo vrolijk zijn?’, vraag ik me soms af als ik iemand gesproken heb. Dat is een lastige vraag, maar ik leer ervan. Ik zie hoe deze jonge mensen zonder papieren met elkaar zijn. Aan elkaar verbonden omdat de ander ook geen papieren heeft. Samen staan ze sterker. Ongelofelijk dat ze dit soms jarenlang volhouden.

Als vrijwilliger ben ik maar een radartje in het geheel. Ik doe de afwas, luister naar een verhaal, werk in de tuin, repareer het tostiapparaat zodat iemand weer een tosti kan maken. Door gewoon normaal te doen maak je het dagelijkse bestaan een beetje dagelijks. Ik dring mijn hulp niet op, ik ben er gewoon.

Dat is verre van activistisch, vind ik. Iedereen heeft recht op onderdak en een oke leven. Een politiek statement innemen hierover is persoonlijk, maar ik durf wel te zeggen dat ik vind dat de overheid hier meer zou moeten betekenen. Daarnaast betekent solidair zijn met mensen zonder papieren veel voor me. Door niet alleen met mijn eigen sores bezig te zijn, wordt mijn leven verrijkt. Dit vrijwilligerswerk geeft mij de kans mijn leven met een ander perspectief te bekijken.” 

In heel Nederland vind je organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor mensen zonder papieren. Met steun van solidaire burgers kunnen we meer betekenen want er is niet genoeg onderdak voor iedereen. Heb je interesse om tijdelijk iemand op te vangen? Lees hier meer over opvanggever worden. En als je geen onderdak kunt bieden, maar wel solidair bent, stuur ons een mail om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Hier komen regelmatig oproepjes voor andere hulpvragen voorbij.

Foto door Fouad Hallak.