Internationale dag van de Mensenrechten

Gepubliceerd door Redactie NOO op

Vandaag is het de Internationale Dag van de Mensenrechten.
Meer dan ooit is dit nodig om aandacht voor mensenrechten te vragen voor mensen die bescherming en hulp nodig hebben. Zeker tijdens een crisis wordt duidelijk waar de schendingen plaatsvinden. Mensen op de vlucht, mensen in (vluchtelingen)kampen en mensen die in onze eigen steden leven op straat.

Als NOO maken wij ons hier hard voor en willen we juist vandaag hier aandacht voor vragen.
Tegelijk willen we het jaar niet afsluiten met een somber verhaal.
Daarom hebben wij voor jullie een vroeg kerstverhaal gekregen van ‘Here to Support’:

Er was eens..
Een groep ongedocumenteerde mensen die tijdens een pandemie hun lotgenoten wilden helpen om veilig over straat te kunnen om zich te beschermen tegen Covid19. Ze bedachten een plan om zoveel mogelijk mondkapjes te maken en deze gratis weg te geven zodat alle ongedocumenteerden in de 24-uursopvang er in ieder geval twee kregen. Toen naar buiten kwam dat dit team mooie mondkapjes maakte, stroomde hun inbox vol: sinds mei zijn er 7500 mondkapjes gemaakt, waarvan meer dan 2500 weggegeven zijn, en 5000 verkocht.
De omstandigheden waaronder ze dit deden is bewonderenswaardig: ze sliepen op de meest onmogelijke plekken, bijvoorbeeld in sporthallen, moesten vaak verhuizen en waren steeds afhankelijk van mensen voor de meest basale levensbehoeften.
Maar het team bleef doorgaan. In de maanden die volgden vormden ze zo’n hechte band, dat ze elke dag elkaar weer zagen. Hun missie veranderde niet: zoveel mogelijk mondkapjes verkopen, zodat ze ook nog mondkapjes konden doneren aan mensen die het niet kunnen betalen. Het geld dat het team verdiende werd eerlijk verdeeld en vooral gebruikt om elke dag weer eten van te kopen, hun eigen families te helpen of andere, vaak dakloze ongedocumenteerden via het Amsterdamse straatsignaleringsfonds te ondersteunen. Zelfs hulpacties in Moria werden gesteund.
En ze staan er nog steeds. Als team. Zij zijn dé stadmakers van 2020. Met hun mooie gekleurde mondkapjes maakten zij Amsterdam en Nederland wat vrolijker, op het moment dat het steeds donkerder werd.

Here to Support ondersteunt dit team en helpt hen hun dromen te visualiseren. Ze presenteren vol trots de PrintRights PopUp Shop, Ceintuurbaan 254 in Amsterdam
Een tijdelijke winkel van 10 december t/m 20 december
In de shop worden natuurlijk heel veel mondkapjes verkocht! Maar ook nieuwe producten: tassen en t-shirts met slogans die mensenrechten centraal stellen.
Komen jullie langs om het team te supporten en je kerstinkopen te doen? De opbrengst gaat naar het team zelf, zodat ze ook een warme decembermaand hebben en volgend jaar nieuwe producten kunnen maken!
Lukt het niet om langs te komen? Dan kan je altijd nog bestellen via mondkapjes@heretosupport.nl. Gewoon doen.”


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *